כולנו מודעים לשלל היתרונות שיש בפעילות גופנית, אולם עדיין, בכל פעילות ספורט חשוב לנקוט בכל אמצעי זהירות ולבצע אותן בצורה אחראית ומבוקרת. בכל פעילות גופנית שנעשה תהיינה "תופעות לוואי" וסיכון לפציעות, לדלקות ולפגיעה במערכת השריר והשלד. ניתן לחלק את פגיעות הספורט לשניים – פגיעות משימוש יתר ופציעות חריפות. פגיעות משימוש יתר הינן פציעות שנגרמות בשל עומס רב או התנהלות לא נכונה ואלה יכולים לגרום לשברי מאמץ, לכאבי שוקיים, לדלקות בגידים למרפק טניס, למרפק גולף, כאבי מפרקים שמלווים בנפיחות ויוצרים נוזל בעקבות עומס על המפרקים שיגרמו לשחיקה בעתיד. חשוב להודות שלא תמיד ניתן למנוע את אותן פציעות או דלקות, אך בהחלט ניתן למזער אותן על ידי כמה אמצעים וכללי זהירות.
פציעות ודלקות שכיחות
נקע בקרסול – כיצד זה עלול לקרות? בדרך כלל בשל כיפוף פנימי של כף הרגל וגם בעקבות מתיחה של הרצועות בצד החיצוני, עד למצב קריעה חלקי או מלא.
התסמינים של קרע בקרסול הינם כאב בזמן ההתרחשות וגם לאחר מכן. עשויים גם לחוות נפיחות בחלק החיצוני של הקרסול עם כאב בהנעה ובדריכה על הרגל. לפעמים נזהה גם שטף דם סגלגל באזור.
הטיפול שיש לעשות רק אחרי ששוללים כי לא מדובר בשבר, הינו בעיקר מנוחה, הרמה של האיבר. כמו כן, יש לחבוש את האיבר וגם לקרר אותו.
קרע גיד אכילס – כיצד זה יכול לקרות? מדובר כאמור בפציעה שכיחה, שתתרחש לרוב בזמן פעילות עם שינויי כיוונים וחיתוכים שמאוד מאפיינים פעילויות ספורט כמו – טניס, כדורגל וכדורסל. לרוב הדבר יקרה בשל פעילות פתאומית כמו תנופה לריצה, רדיפה אחרי כדור בלי שנעשה קודם לכן חימום וכו'.
התסמינים שיבואו לידי ביטוי הינם כאב חזק באזור האחורי של השוק, ולרוב גם תהיה תחושה של חבטה עם מקל או מכה באזור.
הטיפול הנדרש הינו אבחון רפואי, קיבוע וקירור.
קרעי רצועות צולבות בברכיים – כיצד זה יכול לקרות? הקרע יגרם בדרך כלל כתוצאה מתנועה של פיתול מסביב מפרק הברך, לדוגמא כשהגוף יסתובב לכיוון אחד כשבמקביל החלק התחתון של הרגל יישאר מקובע למגרש.
התסמינים שיכולים להופיע הינם כאב חד, הרגשה של קרע ונפיחות במפרק. נדרש טיפול רפואי.
צמצום פציעות ודלקות בעקבות פעילות ספורטיבית
בחירה של פעילות ראויה – מומלץ להתייעץ עם אדם מוסמך, כגון רופא, מאמן כושר או פיזיותרפיסט בכל הקשור למידת העומס הרצוי. למשל: אם המטרה של האימון הינו טיפול במשקל יתר אולם קיימים כאבי מפרקים, מומלץ יהיה לבחור בפעילות שלא כרוכה בנשיאה של משקל, כגון רכיבת אופניים, שחייה וכו'.
סרגל מאמץ – במקרה הזה נתחיל עם אימון קצר ובעוצמה יחסית נמוכה, עם עלייה הדרגתית.
חימום ומתיחות – כל אימון יתחיל עם חימום ומתיחות ונסיים אותו עם שחרור ושוב מתיחות. זאת על אף שהעדויות המדעיות על יעודן של מתיחות במניעה של פציעות הוא חלוק.
מנוחה – כל אימון יכול לגרום לנזק כלשהו, זאת בשל העומס שמופעל על השרירים, על המפרקים ועל הגידים. חשוב יהיה להקפיד על זמן מנוחה בין האימונים במטרה לאפשר לגוף להשתקם ולהשתפר על ידי מנגנוני הריפוי העצמי שלו.
מבנה האימון – באימונים של התנגדות כדאי להקפיד על מבנה מתאים לכל אימון, שיכלול טכניקה נכונה, כמה חזרות ועומס שיותאמו למטרת האימון, וגם כאן ההמלצה תהיה השגחת מאמן בכל שלב של הפעילות.
כאב – היה ויש כאב חזק חשוב לפנות לגורם רפואי מוסמך למטרת אבחנה.
כיצד נטפל בפציעות ודלקות?
העיקרון המוביל בטיפול בפציעות וגם בדלקות ספורט הינו – מנוחה לאיבר הפצוע. המשמעות היא להימנע מכל פעילות שעשויה לגרום לכאב. למשל, במקרה של שברי מאמץ, רצוי להפסיק לרוץ לפחות לזמן מה, אולם אפשר יהיה לעשות פעילות שלא גורמת למכאוב כגון – רכיבה על אופניים, שחייה.
שיטות טיפול נפוצות כיום שמסייעות במקרה של דלקות ופציעות ספורט הינן – פיזיותרפיה, הידרותרפיה, אפוסתרפיה וכו'. טיפולים דומים הינם תרופות נוגדות דלקת, הזרקה של סטרואידים, חומצה היאלורונית וכו'. במקרים שאין מזור מכל הטיפולים הנ"ל, יש גם את האופציה של הליך פולשני בו מבצעים החלפה של מפרק שחוק, אוחים גידים קרועים או משחררים הצטלקויות של דלקות כרוניות כו'.
רוצים לדעת עוד על איך אפשר לטפל בפציעות ספורט בדרך יעילה ובריאה? כנסו למאמר בלחיצה כאן