איך האנדומטריוזיס מנהלת את חיינו?
אנדומטריוזיס (Endometriosis) הינה מחלה כרונית דלקתית מתקדמת (פרוגרסיבית) שקיימת אצל נשים והיא מלווה לרוב בכאבים, שבאים לידי ביטוי בהימצאותם של רקמות רירית הרחם המכונות ברפואה 'אנדומטריום', שבאופן רגיל מרפדות את הרחם. תאים אלו יגיבו להורמונים שמופרשים בזמן המחזור של האישה – אסטרוגן ופרוגסטרון, אך להבדיל מתאי רירית הרחם, שעוברים את תהליך ההיפלטות מהרחם החוצה, במחלת האנדומטריוזיס תהליך זה יוביל לדימום פנימי בבטן, באזור האגן ובכל אבר שקיימים בו תאים מהסוג הזה. כריאקציה לזה מתבצעת הפרשה של חומרים הנקראים ציטוקינים והם יגרמו לתהליך דלקתי שיבוא לידי ביטוי בכאב, הידבקויות והצטלקויות.
מה הגורמים למחלת אנדומטריוזיס?
הסיבה להיווצרות מחלת האנדומטריוזיס לא לגמרי ברורה וודאית וכאמור ישנן כמה תיאוריות שמנסות לנמק את התפתחותה. ההנחה הרווחת שזה שילוב של מספר סיבות שהובילו להתפתחות המחלה. מעבר תאי רירית הרחם דרך החצוצרות לאזור חלל הבטן בזמן המחזור. תאי רירית הרחם משתרשים על כמה אברים השונים פנימיים ויוצרים את אזורי האנדומטריוזיס. מדובר למעשה בכשל במערכת החיסון שלא מצליחה לזהות ולסלק תאי רירית הרחם שנמצאים באזור לא ראוי.
טרנספורמציה של תאי הצפק – עוד תיאוריה שמנסה להסביר את הגורם למחלה שאומרת כי הורמונים או -גורמים של המערכת החיסונית יובילו לטרנספורמציה, משמע להגדלה של תאים בתאי הצפק – (תאים שמרפדים את החלק הפנימי של חלל הבטן.) כך, תאים אלה יהפכו זהים בהתנהגות שלהם לתאי האנדומטריום, יתעבו, ידממו וינשרו ויחוללו את תסמיני המחלה.
מרכיב תורשתי – תאוריה נוספת היא שגורמים גנטיים יוכלו אף הם להשפיע על הנטייה להתפתחות המחלה.
התסמינים של המחלה וכיצד הם משפיעים על חיי האישה?
- האישה תחווה בזמן המחזור החודשי כאבים עזים באזור הרחם, הרבה יותר מכאב מחזור רגיל, כאבים שעשויים למנוע ממנה לתפקד מספר ימים ולשבש את מהלך חייה וכן את איכות חייה.
- כאבים באזור אבר המיני בזמן קיום יחסי מין, מה שעשוי להשפיע על אי קיום יחסי מין.
- וסת עם דימום מוגבר, מה שיכול לגרום לאנמיה.
- דימום לא בזמן הווסת.
- כאב אגן כרוני. הכאב יהיה בעיקר באזור הבטן התחתונה, כאבים שיקרינו לגב, כאב עמום באגן וכו'.
- סימפטומים במערכת העיכול – נפיחות בבטן. שלשול, דימום וכאב רקטלי.
- סימפטומים במערכת השתן – כאבים בזמן שתן, דימום בשתן, קושי במתן שתן, דלקות וצריבה בדרכי השתן.
- בעיות פוריות.
- עייפות תמידית, דכדוך.
במצבים בהם נגעי האנדומטריוזיס ימצאו מחוץ לבטן, התסמינים יהיו לפי אותו אזור, כמו למשל במקרה שיש נגע באזור הריאה, אז יוכלו להופיע שיעול או קוצר נשימה וכולי.
איך מאבחנים אנדומטריוזיס?
מאחר ומדובר באבחון די מרוכב שדורש לא מעט מודעות וניסיון מהגורם המטפל, מומלץ לפנות לגינקולוג מומחה שמתמחה במחלה. חשד ראשוני למחלה יעלה אחרי מגוון שאלות ובדיקה של האישה שמגיעה עם סימפטומים שמחשידים כי אכן קיימת המחלה, בגין ממצאים רנדומליים שהודגמו בבדיקה של הדמיה או בזמן הליך כירורגי בלי זיקה לבעיה. כמו כן, במידה וקיים חשד למחלה האישה גם תעבור בדיקות כגון –
- בדיקה גופנית מכוונת בהתאם לתלונותיה.
- בדיקת הדמיה שכוללת הדמיה של האגן, בדגש על ציסטות בשחלה, ונגעים עמוקים.
- בדיקות נוספות שיש לעשות לפי התלונות של אותה אישה הן – בדיקת MRI ובדיקת CT
- בדיקה ואבחון מקיף של דרכי העיכול על ידי גסטרוסקופיה וקולונוסקופיה
- אולטרה סאונד מכוון לכל אזור מערכת השתן.
- נציין שבהיעדר ממצאים בבדיקות סיטי ואם אר אי, לא נשללת אבחנה של אנדומטריוזיס. לא קיימות בדיקות דם שמאבחנות את המחלה. עם זאת, רמתו של CA-125 בדם תהייה גבוהה בקרב נשים עם אנדומטריוזיס. היות שסמן זה עשוי להיות מוגבר מכמה גורמים, לכן הוא לא מאבחן שניתן להתבסס עליו.
אבחנה שתקבע אם אכן האישה סובלת ממחלת האנדומטריוזיס תתבצע רק אחרי קבלת תשובה פתולוגית באמצעות ניתוח הנקרא לפרוסקופיה. זו למעשה פעולה פולשנית קטנה יחסית, שבה מבצעים מספר חתכים בדופן הבטן ובנוסף, מוכנסת לאזור מצלמה. בזמן הניתוח ניתן לקבל הערכה לגבי חומרת המחלה ולהסיר במידת הצורך נגעים שנראים לא תקינים למטרת ביופסיה.
רוצה לדעת איך אפשר להקל על הכאבים? כנסי לקרוא את המאמר בלחיצה כאן