האם באמת ניתן לצפות מרופא שיוכל לעבוד בצורה מיטבית אחרי שלא ישן מעל ל- 24 שעות תורנות? מחקרים מראים שהיעדר שינה יכול לגרום למגוון בעיות תפקודיות ועשוי לסכן את חייו של הרופא והן של המטופל. במאמר זה נרחיב כיצד בעיות שינה או היעדר שינה ישפיעו על התפקוד שלנו בחיי היום יום.
מה זה בכלל חוסר שינה?
חוסר שינה הינו שעות שינה מועטות ממה שמומלץ לכל אדם לישון מדי לילה. מצב של שינה מועטה יכול להיות כרוני או מתמשך ועשוי להיות תוצר של עבודה תובענית או בגין בעיות הירדמות שיכולות להגיע בשל חרדות, כאבים, חולי, טרדות וכולי. כמות השעות המומלצות לשינה בלילה, משתנות בהתאם לגיל שלנו. ההשפעות המידיות של מחסור בשינה תהיינה ירידה בערנות, שינה מופרזת בשעות היום, פגיעה במגוון פעולות ומשימות ביום יום וגם נזקים בריאותיים קשים בטווח הארוך – כגון השמנה וסוכרת.
היעדר שינה – כיצד זה משפיע על המוח?
האימפקט הישיר של חוסר שינה על המוח נחשב למטריד מאוד. מחקרים מראים שהיעדר שינה ישפיע על הערנות של האדם וגם על התפקוד השכלי. בין היתר נמצא שלמעט שינה לא יהיה קשר לירידה בפעילות המוח ובתפקוד שלו. הפגיעה העיקרית נצפתה באזור התלמוס, שמעורב בערנות ובקשב ובקליפת המוח הקדם – מצחית, שיש לה תפקידים כאמור בערנות שלנו, בקשב ובמגוון הליכים שכליים. הזיקה בין היעדר שינה לפסיכוזה, משמע לשורת הפרעות שמתאפיינות באי התאמה למציאות, תועד במחקר שגילה, כי על ידי בדיקת (MRI), היעדר שינה מפריע למוח להבין אירוע רגשי מנקודת מבט מתאימה ולהגיב באופן מבוקר והגיוני.
השפעה על תפקוד ונהיגה
בעיות בקשב ובזיכרון הם למעשה ההשפעות הקריטיות שנגרמות מחוסר שינה. יחד עם זאת, בשגרת היומיום הם יכולים לגרום למקרים שונים כמו השמטה של משפטים, שכחה של פעולות פשוטות וכולי. יש קשר חיובי בין לבצע מטלה שדורשת קשב לבין מספר שעות השינה בלילה, כך שאיכות הביצוע תרד ככל שהאדם ישן פחות.
מעידות בהפניית קשב יכולות להתרחב למגוון תחומים, שבהם קיים סיכון גדול לתוצאה מסוכנת במיוחד. לדוג', תאונות דרכים, תאונות עבודה ואסונות אחרים שנובעים מהיעדר קשר שמיוחס ישירות למחסור בשעות שינה.
מחקר גילה שאיכות הנהיגה של נהג שלא ישן מספיק יכולה להיות כמו נהיגה של אדם שנמצא תחת השפעת אלכוהול. לכן בארץ ובמדינות רבות ברחבי העולם, מחייבים נהגי אוטובוס ומשאיות לבצע הפסקות מנוחה בזמן שהם עובדים וכן יש להם מגבלת זמן נהיגה ברצף.
חוסר שינה בהיריון
אצל נשים הרות, היעדר שעות שינה יכול לבוא לידי ביטוי בבעיות אצל העובר. המלטונין, שידוע כהורמון השינה, מיוצר גם במוח וגם בשחלה ובשליה וניסויים שנערכו ביונקים חשפו שמלטונין ימזער את הנזק שהם יגרמו לשליה ולעובר. בנוסף, שיבוש במחזור האימהי ובמחזורי הפרשת המלטונין יכולים להשפיע לא טוב על הקוצבים של העובר ואף עלולים לגרור לבעיות התנהגותיות ופסיכולוגיות אצל העובר במהלך חייו.
השפעות נוספות
שלילת שינה תעלה את פעילות יותרת המוח-אדרנל, ששולט על התגובות שלנו במקרים של לחץ ועל פעילות מערכת החיסון, העיכול וניצול האנרגיה. כמו כן, זה גם עשוי לדכא את הורמוני הגדילה, ולכן היעדר שינה תפגע גם בגדילה. במחקר בו לקחו מחולדות את היכולת לישון שינה נצפה שצריכת המזון שלהן גדלה וכך גם האנרגיה שהוציאו, כשהתוצאה הסופית הייתה מוות.
החוקרים שיערו שכשישנים מעט בלילה שני המדדים יעלו, אך העלייה בצריכת המזון תגבר על העלייה בפליטת אנרגיה, לרבות בחברה בה יש יותר נטייה לאכול מזון שמן. מחקרים גם מרמזים על כך שלבעיית ההשמנה יש קשר ישיר לירידה במספר שעות השינה, מאחר שהיעדר שעות שינה יפגע בהורמונים שמאזנים תיאבון ומטבוליזם של גלוקוז. עוד טוענים שתחושת היעדר הנוחות הנלווית להשמנה תפגע גם היא באיכות השינה, כך שלא תמיד נוכל לדעת מה הגורם ומה התוצאה.
לסיכום
הממצאים מראים כי היעדר שינה בהחלט יכול לפגום בכמה אספקטים משמעותיים בחיינו וגם כל התפקוד הקוגניטיבי, מה שאומר שמומלץ מאוד שנדאג לישון את השעות הנחוצות לנו מדי לילה וכן, שכל רופא שמטפל בנו ישן טוב לילה קודם.
אם נדודי השינה שלכם גורמים לכם להרגיש לעיתים בדיכאון – אפשר לפתור זאת ולהרגיש הרבה יותר טוב (וגם לישון טוב) – כדי לדעת עוד כנסו למאמר נוסף בלחיצה כאן